GURBETÇİ ESNAFIN CAN SİMİDİ OLDU

Pandemi öncesi ve sonrasında ciddi anlamda sıkıntı yaşayan esnafın imdadına adeta gurbetçi yetişti. Her ne kadar esnafın sorunlarını aşması noktasında katkı sağlamasa da esnaf gurbetçiyle nefes aldı, gurbetçi esnafın can simidi oldu. Özellikle pastırma ve sucuk satışlarıyla birlikte gıda, hazır giyim satışları arttı.

Kayseri’de pandemi yasaklarının uluslar arası boyutta özellikle Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasındaki uygulamada kalkması sonrası gurbetçiler şehre gelmeye başladı. Almanya, Hollanda, Fransa’dan daha ağırlıkla gelen gurbetçiler esnafın da yüzünü bir nebze sevindirdi.

Uzun yıllardır kentte pastırma ve sucuk satışı yapan AKM Pastırma ve Sucuk Sarayı Sahibi Mustafa Şahan, gurbetçinin kente gelmesiyle birlikte satışlarda gözle görülür artış olduğunu ifade etti. Daha çok gurbetçilerin alış veriş yaptığını anımsatan Şahan, “Gurbetçilerimiz biz esnafın adeta can simidi oldu. Sevindik. Satışlarımız iyi” dedi.

Şahan, gurbetçilerin dönüşe geçmesiyle birlikte satışların biraz daha artmasını beklediklerini ifade ederek, “Eskiye göre gurbetçilerimizin aldığı pastırma ve sucuk miktarında düşüş olmasına rağmen bizleri sevindiren bir satışımız var diyebiliriz. Şuan satışlarımızın yüzde 60’ı gurbetçilerimize diyebiliriz. Bu bize nefes aldırdı. Yaz boyu satışların artarak devam etmesini bekliyoruz” dedi.

SON İKİ KUŞAK ALMIYOR

Avrupa’da yaşayan gurbetçiler arasında son iki kuşağın pastırma ve sucuk almadığına dikkat çeken Şahan, “Bu iki kuşak sadece tükettiği miktar kadar alış veriş yapıyor. Önceki kuşaklar, hem kendileri için belli miktarda yaşadıkları ülkeye götürüyordu. Hem de buradaki Alman, farklı ülkeden veya Türk komşuları için hediyelik pastırma sucuk götürüyordu. Bu adeta durdu gibi. Yine bu yönde hediyelik alanlar eski kuşaklar. Ama onlarında sayıları azaldı. Yeni kuşak pastırma ve sucuk için eski kuşaklara göre fazla harcama yapmıyor. Yine de şehirde kaldıkları süreçte tüketim amaçlı aldıkları ürün miktarı da bizleri sevindiriyor” diye konuştu.

FİYATLAR DEĞİŞMEDİ

Şahan, pastırma ve sucum fiyatlarının neredeyse geçen yıla göre aynı olduğunu, fiyatlarda çok bir değişim yaşanmadığını belirtti.



Diğer Fotoğraflar