ASGARİ ÜCRET ENFLASYON ÜZERİNDE ARTMALI VE ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ KALDIRILMALI” google.com, pub-8443671597935438, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
30 Kasım 2021 - Salı 13:22
 
ASGARİ ÜCRET ENFLASYON ÜZERİNDE ARTMALI VE ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ KALDIRILMALI”
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Kasım ayı olağan Meclis Toplantısı KAYSO meclis salonunda yapıldı. Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya KAYSO Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Üyeleri, Disiplin Kurulu Üyeleri ve Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri katıldı.
EKONOMİ Haberi
ASGARİ ÜCRET ENFLASYON ÜZERİNDE ARTMALI VE ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ KALDIRILMALI”

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, 2021 yılının son ayına girerken tekrar meydana çıkan olumsuz fiyat hareketleri ile karşı karşıya kalsalar da, umutlarını kaybetmeden çalışmaya ve üretmeye devam ettiklerini söyledi. Her şeye rağmen umutlu olduklarını dile getiren Özkaya, “Büyüme rakamlarının neredeyse çift haneli rakamlara yaklaşması, ihracattaki yıllık hedeflerin aşılması,  ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 95'lere yükselmesi,  cari açığın hemen hemen başabaş noktasına yaklaşması bizleri umutlandırmaktadır. Son dönemde faizlerin düşüşü de yatırımı ve üretimi desteklemelidir” dedi.

Diğere taraftan pandeminin de etkisi ile birlikte yurt içerisinde yaşanan dövizdeki dalgalanmaların sanayi üretimini tekrar olumsuz olarak etkilemeye başladığını ifade eden Özkaya, tedarik zincirindeki fiyat belirsizlikleri ve hammadde temininin de üreticileri olumsuz etkilediğini söyledi. Maliyet hesabı ve ürün teslim sürelerinde ki belirsizliklerin had safhaya ulaştığını kaydeden Özkaya, bu ve buna benzer durumların önlerini görmeme, fiyat verememe ya da üretim planlaması yapamama gibi sorunları beraberinde getirdiğini belirterek, tüm bu olumsuzlukları bertaraf etmek için hep birlikte canla başla çalışmaları gerektiğini söyledi.

Asgari ücret konusunda çalışanları tatmin edecek bir ücret üzerinde anlaşmaya varılması gerektiğine vurgu yapan Özkaya, “Ancak beraberinde iş yerlerimizin de devamlılığını, mevcudiyetini korumamız en önemli hususlardan biri olmalıdır. Özellikle istihdam yükü toplam üretim maliyetleri içerisinde belli bir ağırlığı geçen firmalarımızın durumu daha dikkatli incelenmelidir. Özellikle asgari ücrete ödenen vergi desteği artırılmalı, asgari ücret üzerinden alınan vergiler mümkünse kaldırılmalıdır. Ayrıca enerji maliyetlerinde ki kademeli kullanım fiyatlandırmasına son verilmeli net ve anlaşılabilir olmalıdır. Faaliyetlerine normal devam eden işletmelerin ya da kapasitesini artıran işletmelerimizin çok enerji kullanıyor diye cezalandırılmadığı bir formülün tekrar oluşması elzemdir. Aksi takdirde uluslararası pazarlarda ciddi miktarlarda pazar kayıpları ile karşılaşmamız kaçınılmazdır” diye konuştu.
Daha sonra söz alan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, meclis toplantısına katılımlarından dolayı Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’a teşekkür ederek konuşmasına başladı.
Seramik Sağlık Gereçleri kategorisinde en fazla ihracat gerçekleştiren 5. firma ödülüne layık görülen Turkuaz Seramik’i kutlayan Başkan Büyüksimitci, firma yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

Covid riskinin hala devam ettiğine dikkat çeken Büyüksimitci, ölüm ve vaka sayılarının yüksek olduğunu, salgının henüz hızını kesmediğini ve birçok ülkede kısıtlamaların yeniden konuşulmaya başlandığını hatırlatarak, temkinli olunmasında fayda olduğunu söyledi. 

Küresel piyasalarda enflasyon kaygılarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün artmaya devam ettiğini dile getiren Büyüksimitci, “Döviz’deki dalgalanma, ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın giderek açılması, nihai tüketiciye maliyetlerin tam olarak yansıtılamaması, hammadde temini ve maliyetlerinde artış, konteyner sıkıntıları ve navlun fiyatlarındaki artışlar ve artan enerji maliyetleri sanayicinin gelecek için plan yapamaması, fiyat ve teslim süresi verememesi sorunlarını beraberinde getiriyor” dedi.

İstikrarın önemine vurgu yapan Büyüksimitci şunları söyledi; “Ekim ayında beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon rakamları, sonraki aylarda fiyat artışlarının devam edeceğini gösteriyor. Bizim için istikrar önemlidir. Sanayiciler önünü görmek ister. Üretim ve yatırıma daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü korumalıyız. Temennimiz piyasadaki faizlerin ve enflasyonun düştüğü ortama en kısa sürede kavuşmaktır”

Maliyetlerdeki tüm artışlara rağmen üretime ve ihracata devam ettiklerini dile getiren Büyüksimitci, ülke olarak dönem dönem çeşitli zorluklar yaşansa da, hepsinin üstesinden gelmeyi başardıklarını belirterek, bu süreci de en az hasarla atlatarak, Türk ekonomisini düzlüğe çıkaracaklarını söyledi.

Asgari ücrette enflasyonun üzerinde bir atış olması gerektiğini dile getiren Başkan Büyüksimitci,  “Çalışanların mutlu olmadığı yerde hiçbir işverenin mutlu olma şansı yok. Yukarıda bahsettik. Bizlerde çeşitli zorluklar yaşıyoruz. Tüm çalışanlar için aslında asgari ücretten alınan vergilerin kaldırılması, işverene destek açısından çok önemli. Asgari ücretin üzerinde ücret alan çalışanlarımızda var. Vergi dilimleri artınca işverene maliyeti de artıyor. Mutlak surette vergi dilimlerinin yükseltilmesi gerekiyor. Asgari ücrete verilen destek artırılmalı. Sanayinin üzerindeki istihdamla ilgili yükler azaltılmalıdır” dedi.

4. OSB ile ilgili çalışmalara değinen Büyüksimitci, “Şu anda 14 milyon metrekare talep var. Oldukça iyi bir lokasyonda. Yaklaşık 250 bin nüfusun yaşadığı bölgeye çok yakın. İnşallah 4. OSB yüz akımız olacak. Desteklerinden dolayı Sayın Valimiz başta olmak üzere Büyükşehir Belediyemize ve Melikgazi Belediyemize teşekkür ediyorum” dedi.

İhracat rakamları hakkında da bilgiler veren Büyüksimitci, Ekim ayı ihracatımız, bir önceki yılın ekim ayına göre yüzde 30,6 artışla, 327 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre ilk 10 aylık artış ise 42,23 oranında artarak 2 milyar 915 milyon dolar oldu. Bir önceki aya göre az bir miktar düşüş olsa da inşallah yılsonu hedefimiz olan 3,5 milyar dolarlık hedefimizi aşmış olacağız” şeklinde konuştu. 

Son olarak kürsüye gelen Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini belirterek, “Bu süreçte sanayicilerimizin en ufak sıkıntısı olduğu zaman bize ulaşabilmeleri için tüm iletişim kanallarını açık tutuyoruz. Gece gündüz hiç fark etmez, bizi her zaman arayabilirsiniz” dedi.

Rakamların iyi olduğunu ancak daha iyi olması gerektiğini belirten Vali Günaydın, “Biz bunların çok daha iyisini başarabilecek düşünceye, güce ve kararlılığa sahibiz. Bir araya geldiğimiz zaman, sırt sırta verdiğimiz zaman aşamayacağımız hiçbir engel yok. Bugün 4 milyar dolara yakın ihracattan bahsediyoruz. Bunu devam ettirmeliyiz, kalıcı hale getirmemiz lazım. Bu rakamları gördüğüm zaman göğsüm kabarıyor. Şehir olarak ihracatımız ithalatımızdan daha fazla.  Rakamların bu noktaya gelmesinde hepinizin çok büyük emeği var. Kayseri halkı adına hepinize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kayseri sanayisinin gelişmeye devam ettiğinin altını çizen Vali Günaydın, "4. organize sanayi bölgesinden bahsediyoruz. İncesu Organize Sanayi Bölgesi'nde son 6 ayda 35'e yakın fabrikanın temeli atıldı. Dünyanın bu kadar sıkıntılı olduğu dönemde Kayseri'de bu kadar yatırım yapan herkese teşekkür ediyorum. Daha da iyisi olacak inşallah. Bizim, organize sanayi bölgelerinde büyük, küçük, orta ölçekli yatırımcıyı tatmin edecek destekleri vermemiz gerekiyor. Kayseri olarak bu noktada güzel şeyler yapıyoruz. Dışarıdan da yatırımcının gelmesi için her türlü imkanı seferber ediyoruz. Hem kapasite artırıyoruz, hem yatırım çeşitliliğini artırıyoruz. Bizler, sizler için varız. Sizlerin sorunlarını çözmek için varız. Bu konuda da işbirliği içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sanayicimiz kazandıkça; ilimizin sosyal ve kültürel, eğitim alanındaki ihtiyaçlarını da karşılıyor, yatırımlar yapıyor. Bunlar güzel olaylar" şeklinde sözlerini tamamladı

Kaynak: Editör:
Etiketler: ASGARİ, ÜCRET, ENFLASYON, ÜZERİNDE, ARTMALI, VE, ÜZERİNDEKİ, VERGİ, YÜKÜ, KALDIRILMALI”,
Yorumlar
G-JQ5G2Q8WC3
Haber Yazılımı