GÜLSOY : RUSYA – UKRAYNA GERGİNLİĞİ EKONOMİ İÇİN BÜYÜK SORUN google.com, pub-8443671597935438, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
23 Şubat 2022 - Çarşamba 15:49
 
GÜLSOY : RUSYA – UKRAYNA GERGİNLİĞİ EKONOMİ İÇİN BÜYÜK SORUN
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Şubat Ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Rusya ile Ukrayna gerginliğinin küresel ekonomi için büyük bir sorun olduğunu belirten Başkan Gülsoy, “Diplomasi ve diyalogla çözülmeli. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü korunmalıdır” dedi.
EKONOMİ Haberi
GÜLSOY : RUSYA – UKRAYNA GERGİNLİĞİ EKONOMİ İÇİN BÜYÜK SORUN

Ekonomideki son gelişmeleri de değerlendiren Başkan Gülsoy, “Dünya bir değişim ve dönüşümün eşiğinde. Bu değişimin maliyeti yüksek olacaktır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz şart. Enerji tüketim verimliliğini teşvik etmeli, arz güvenliğini ve alt yapısını güçlendirmeliyiz. Enerji tüketiminde kademeli tarife tüm sektörlere uygulanmalı. “ diye konuştu.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Şubat ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan başkanlığında M. Rifat Hisarcıklıoğlu konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya; Başkan Ömer Gülsoy’un yanı sıra OSB Başkanı Yunus İmamoğlu, Vakıfbank Orta Anadolu Bölge Müdürü Cihad Akyol, KTO Yönetim Kurulu üyeleri, Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri, Kadın Girişimciler Kurulu, Meclis Başkanlık Divan üyeleri ve Basın mensupları katıldı.

Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından görüşülen gündem maddeleri kabul edildi. Toplantıda, ay içerisinde yapılan faaliyetlere de yer verildi.

Meclis konuşmasına tarihte bu ay içerisinde önemli olaylara değinerek başlayan 
KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, tarihe kara bir leke olarak geçen Hocalı katliamında canlı fedan insanlarımıza rahmet diledi. 28 Şubat Postmodern darbenin 25 yılını geride bırakacağımızı belirten Başkan Gülsoy, “Tüm darbecilerin esamesi bugün okunmuyor, milletin iradesine karşı yapılan tüm darbeler yenilgiye mahkumdur. Yaşasın demokrasi.” dedi.

Şubat ayı içerisinde Kayseri Ticaret Odası’nda KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı ağırladıklarını ifade eden Başkan Gülsoy, “Kıbrıs’ta iki ayrı egemen eşit devlet varlığı artık herkesçe kabul edilmelidir. Kıbrıs’ta 60 yıldır yan yana yaşayan iki ayrı devletin tanınması elbette bir gün gerçekleşecektir. Dünya, bu gerçeğe gözlerini kapayamaz. 
Kıbrıs Türk halkının Türkiye, Kayseri ve bizim için çok değerli ve özel bir yeri vardır.” İfadelerini kullandı. 

Dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulanan Başkan Gülsoy, “Küresel ekonomide Kovid-19 kaynaklı risklerin devam ediyor. Birtakım kısıtlamaların kalkmasıyla dünya ticaretinin ivme kazanacağına inanıyorum.” dedi.

Dünyada enerji fiyatlarının artmaya devam ettiğine dikkati çeken Gülsoy, arzda kesinti ve kısıtlamaların gündemde olduğunu ifade etti. Son günlerde Rusya-Ukrayna gerginliğine bağlı inanılmaz bir süreç yaşandığını belirten Gülsoy, şunları kaydetti:

"Bu kontrolsüz süreç, küresel ekonomi için büyük bir sorun. Dün gece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bölgelerinin bağımsızlığını tanıması Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün bozulmasına yol açıyor. Geceden bu saate kadar çeşitli açıklamalar geliyor. Yaptırımlar konuşuluyor. Dilerim bu gerginlik biran önce son bulur. Bizler de Ukrayna ile Rusya gerginliğini yakından takip ediyoruz. Bu hem dünya hem de Türkiye için önemli bir problem. Küresel bir riske dönüşmeden çözülür diye ümit ediyoruz. Türk turizmi açısından da çok önemli. Bir an önce bu krizin çözülmesini umut ediyorum. Savaş iyi bir şey değildir. Biz her zaman barıştan yanayız. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu süreçte müthiş bir gayret gösteriyor. Diploması ve diyalogla çözülmeli. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü korunmalıdır. Etrafımızda da bir barış havzası oluşması gerekir. "

 “DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜN MALİYETİ YÜKSEK OLACAK” 

Dünyanın bir değişimin ve dönüşümün eşiğinde olduğuna vurgu yapan Başkan Gülsoy, “Bu değişim ve dönüşümün de bir maliyeti var. Tüm dünyanın sorunu olan enflasyonda devletler ve merkez bankaları çeşitli politikalar üretiyorlar. Önceden kurgulanan ekonomik programlar değişebiliyor. Maliyet yüksek olacak. “ dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELMEMİZ ŞART” 

Tedarikte yaşanılan sıkıntıların önümüzdeki günlerde daha net görüleceğinin altını çizen Başkan Gülsoy, “ En önemli konumuz olan enerji üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz şart. Yenilenebilir enerji potansiyelimizi azami şekilde devreye almalıyız. Enerji tüketim verimliliği teşvik edilmeli, arz güvenliğini ve alt yapısını güçlendirmeliyiz. Enerjiye kesintisiz erişimin ekonomimiz üzerindeki etkisini geçen haftalarda tecrübe ettik. Enerji tüketiminde faturalar üzerinde kademeli tarifeye geçilmesi önemli. Bu tüm sektörlere uygulanmalı. Esnaf, tacir ayırmaksızın tüm işletmeleri kapsamalıdır.” diye konuştu. 

“YÜZDE 7 DEVLET İNDİRDİ, YÜZDE 7’DE SİZ İNDİRİN”

KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesini değerlendiren Başkan Gülsoy, esnaf ve iş insanlarına çağrıda bulundu. Gülsoy, Enflasyon ile mücadele kapsamında yüzde 7 devlet indirdi, yüzde 7’de bizim arkadaşlarımız indirirse yüzde 14 oranında bir indirime kavuşuruz. Bizim insanımız, Kayserili iş insanlarımız devletinin yanında olmak adına bu tür desteklere yatkındır. Böylelikle hem devlete, hem insanlarımıza hem de alınan kararların yürütülebilmesi için her türlü desteği veririler. Yansımaları da ekonomiye olumlu olarak döner diye düşünüyorum.” diye konuştu. 


“SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ TÜRKİYE İÇİN HAYATİ UNSURDUR”

Yeşil mutabakat konusuna da değinen Başkan Gülsoy, “İklim dostu yatırımların payının artırılması için Türkiye Yeşil Faaliyet standartlarını tanımlamak gerekiyor. Standartlara uyum güçlendikçe küresel yeşil finansman kaynakları en verimli şekilde Türkiye’ye çekilecektir. Avrupa Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yeni büyüme stratejisi benimsemiştir. Özellikle sınırda karbon düzenlemesi ihracatın yüzde 45’ini AB’ye yapan Türkiye için son derece hayati bir unsurdur. Rekabet şansını kaybetmemek için yeşil ekonomiye mutlaka yatırım yapmalıyız. Bunu külfet olarak değil, bir fırsat olarak görmeliyiz. Bu bizi bir adım ileriye taşıyacaktır. Yenilenebilir enerji yatırımlarında firmalara sağlanacak teşvikler hem enerji maliyetlerini azaltma hem de yeşil  dönüşüm kriterlerine uyum anlamında fayda sağlayacaktır. “ ifadelerini kullandı. 


“KRİPTO PARA VAATLERİNE, REKLAMLARA, DUYUMLARA KANMAYIN”

Kripto para konusunda meclis üyelerine uyarılarda bulunan Başkan Gülsoy, " Son günlerde kripto paradan dolayı hayatına son veren insanlarımızla da karşılaşıyoruz. İhtiyaçların çoğaldığı bir ortamda insanların hayat standartlarını daha yükseklere çıkarmak için bir takım aslı arası olmayan, sorup soruşturmadan bir yerlere tüm hayatı boyunca uğraşarak zorluklarla biriktiği tasarruflarını yatırıyorlar. Maalesef umduklarını bulamayınca hüsrana uğruyorlar. Lütfen büyük vaadlere, reklamlara, fısıltı gazetesi ile yayılan duyumlara kanmayın. Kolay para risktir. Kolay para kaybetmektir. Kıymet bilmemektir. Bereketi de olmaz. Çalışmadan, yorulmadan, ter akıtmadan para kazanamazsınız. Böyle bir kar hiçbir yerde yok. Varsa hep birlikte yapalım" diye konuştu.

Meclis toplantısına konuk olan Vakıfbank Orta Anadolu Bölge Müdürü Cihad Akyol’da Vakıfbank dijital platformda çıkardığı yeni tahsilat ödeme sistemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Kaynak: Editör:
Etiketler: GÜLSOY, :, RUSYA, –, UKRAYNA, GERGİNLİĞİ, EKONOMİ, İÇİN, BÜYÜK, SORUN, ,
Yorumlar
G-JQ5G2Q8WC3
Haber Yazılımı