İKİ YILDA AVRUPA’DA ELEKTRİK VE DOĞAL GAZA EN FAZLA ZAM YAPAN ÜLKE TÜRKİYE! google.com, pub-8443671597935438, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
05 Kasım 2021 - Cuma 13:08
 
İKİ YILDA AVRUPA’DA ELEKTRİK VE DOĞAL GAZA EN FAZLA ZAM YAPAN ÜLKE TÜRKİYE!
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Doğal gaz ve elektrik fiyatları her geçen gün yükselmektedir. Son iki yılda Avrupa’da elektrik ve doğal gaza en fazla zam yapan ülke olduk” dedi. Üreticilerin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Ataş, “AKP, yazlık kışlık saraylar yapmayı bırakıp üreticinin sorunlarını çözmelidir. AKP, lüks araçlar, uçaklar satın almayı bırakıp ihracatçılara destek olmalıdır. AKP, ülkenin kaynaklarını 5’li çeteye aktarmayı bırakıp bu ülkenin insanına harcamalıdır” ifadelerini kullandı.
SİYASET Haberi
İKİ YILDA AVRUPA’DA ELEKTRİK VE DOĞAL GAZA EN FAZLA ZAM YAPAN ÜLKE TÜRKİYE!

Türkiye Büyük Millet Meclis’nde (TBMM)  yaşanan sıkıntılara dikkat çekmeye devam eden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, İhracatçılar Meclisi ile ihracatçı birlikleri ile ilgili kanun teklifi üzerine parti grubu adına söz aldı.  İhracatçıların, KOBİ’lerin, üreticilerin ve sanayicilerin çözülmeyi bekleyen pek çok sorunu bulunduğunu dile getiren Ataş, “Kanun teklifiyle ihracat yapacak firmalara finansman sağlanacağı, böylece ihracat rakamlarının artacağı belirtilse de tek başına finansman sağlanması ihracat rakamlarını artırmayacaktır. İhracatçıların ciddi sıkıntıları bulunmaktadır. Bunların en başında üretim maliyetleri gelmektedir. Geçtiğimiz gün sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 48,4; elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 46 zam yapılmıştır” diye konuştu.
TÜRKİYE ELEKTRİK VE DOĞAL GAZA EN FAZLA ZAM YAPAN ÜLKE KONUMUNDA
Doğal gaz ve elektrik fiyatlarının her geçen gün yükseldiğine dikkat çeken Ataş, son iki yılda Avrupa’da elektrik ve doğal gaza en fazla zam yapan ülkenin Türkiye olduğunu dile getirdi.
Bu son zamlarla birlikte, işletmelerin üzerindeki enerji maliyeti baskısının daha da artacağını, üretim maliyetlerinin artacağını, satış fiyatları ve buna bağlı olarak enflasyonun da artacağını ifade eden Milletvekili Dursun Ataş, uluslararası piyasadaki maliyet avantajının kaybıyla da ihracat rakamlarının azalacağını belirtti. 
AKP, TÜRKİYE’Yİ KUR ŞOKLARININ YAŞANDIĞI, SANAYİCİNİN ÖNÜNÜ GÖREMEDİĞİ, YABANCI YATIRIMCILARIN KAÇTIĞI BİR ÜLKE HÂLİNE GELMİŞTİR
Milletvekili Ataş, “Bir taraftan doğal gazda sanayi tarifesine yılbaşından bu yana yüzde 148, elektriğe son üç buçuk yılda yüzde 122, akaryakıta her gün zam yaparken diğer taraftan bu kanun teklifini çözüm olarak getirmek AKP’nin saçma politikalarından bir tanesidir. AKP, her alanda olduğu gibi, sanayi ve ticaret alanında da başarısız olmuştur. AKP, Türkiye’yi kur şoklarının yaşandığı, sanayicinin önünü göremediği, yabancı yatırımcıların kaçtığı bir ülke hâline gelmiştir” şeklinde konuştu. 
FİYAT ARTIŞI ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA BIRAKMAKTADIR
Tedarik zincirinde yaşanan sorunları da Meclis gündemine taşıyan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, üreticilerin çıkmaz içinde olduğunu ifade etti. Ataş, şunları söyledi: AKP’nin kayıtsız kaldığı diğer önemli bir konu da üreticilerin tedarik zincirinde yaşadığı sorunlardır. Pademiyle birlikte dünyada tedarik zinciri ciddi bir kopma yaşamıştır. Küresel tedarik zincirinde yaşanan bu kopmalar, ülkemizi de etkilemiştir. Özelikle konteyner konusunda yaşanan sıkıntılar navlun fiyatlarını artırmıştır. Asya, ABD ve Afrika kıtasına taşıma fiyatlarının 2 bin dolarlardan 15 bin dolara çıkması ihracatçıları zor durumda bırakmaktadır. İhracat yapacak ülke ekonomisine ciddi katkı sunan üreticiler, sattığı ürünü gönderemediği için tahsilat yapamamaktadır. Bu durumda depo fiyatları ve kara yolu fiyatlarına yansımaktadır. Ham maddenin üzerine, navlundaki fiyat artışı üreticileri zor durumda bırakmaktadır. AKP, artık geçici, göstermelik çözümlerden vazgeçip bunun yerine sektörün tüm sorunlarını kapsayan, üreticinin yanında olduğunu gösteren düzenlemeler yapmalıdır. Özellikle, 2022 yılında, tedarik zinciri kaynaklı sorunları göz ardı etmeden planları, bu gerçeği göz önüne alarak yapması gerekmektedir ancak AKP iktidarı sorunlara artık çözüm üretemez, planlama yapamaz hâle gelmiştir.
ÇÖZÜM; KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİM YAPMAK
AKP’nin ‘İhracatta rekorlar kırdık’ diye övünmesinin gerçekleri saklayamayacağını kaydeden Ataş, özellikle kalkınma planlarında hedeflenen ihracat rakamlarının düşürülmesine dikkat çekti. Ataş, “İhracatın artması, cari açığın kapanması konusunda önemlidir ancak sadece ihracatın cari açığı kapatmasına imkân yoktur çünkü sanayimiz ham maddeyi ithal etmektedir. Ülkemizde, ihracat arttıkça ham madde ihtiyacı da artacaktır. Buna bağlı olarak ithal mala talep de artmaktadır yani ithalat rakamları da yükselecektir. AKP ‘İhracatta rekorlar kırdık’ diye övünse de Onuncu Kalkınma Planı’nda 500 milyar dolar hedeflenen ihracat On birinci Kalkınma Planı’nda 242 milyar dolara son orta vadeli planda ise 226,6 milyar dolara düşürüldü. 2020 yılında, ihracat 169,5 milyar dolarda kaldı. Bu yıl Ocak- Eylül döneminde ihracat ise sadece 161 milyar dolardır yani AKP, bu kafayla giderse hedefinin yanına bile yaklaşamayacaktır. Kilogram bazında ihracatımızın değeri düşmektedir. İhraç ettiğimiz malların kilosu, ortalama 1,1-1,3 dolar bazında seyretmektedir yani ihraç mallarımızın katma değerleri düşüktür. Bu nedenle, bizim başarmamız gereken, ihracatın kilo bazında karşılığını artırmak yani katma değeri yüksek üretim yapmaktır. Bunun için üreticiler desteklenmeli, öncelikle AR-GE’ye yönelik çalışmalar yapılmalıdır” dedi.
AKP, ÜLKENİN KAYNAKLARINI 5’Lİ ÇETEYE AKTARMAYI BIRAKIP BU ÜLKENİN İNSANINA HARCAMALIDIR
“AKP, artık yandaş iş adamlarına rant aktarmayı bırakıp bu ülke için çalışan sanayicilere sahip çıkmalıdır” diyen İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “AKP, yazlık kışlık saraylar yapmayı bırakıp üreticinin sorunlarını çözmelidir. AKP, lüks araçlar, uçaklar satın almayı bırakıp ihracatçılara destek olmalıdır. AKP, ülkenin kaynaklarını 5’li çeteye aktarmayı bırakıp bu ülkenin insanına harcamalıdır. AKP, betona değil, üretime yatırım yapmalıdır. AKP, vakıflara, derneklere, tarikatlara, cemaatlere peşkeş çektiği milletin parasını millet için, ülke için, üretim için kullanmalıdır. Bu milletin kaynakları yine bu millete aktarılırsa ihracat artar, ithalat azalır, paramız değer kazanır, işsizlik ve enflasyon azalır ve vatandaşın refah seviyesi yükselir” diye konuştu.
 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: İKİ, YILDA, AVRUPA’DA, ELEKTRİK, VE, DOĞAL, GAZA, EN, FAZLA, ZAM, YAPAN, ÜLKE, TÜRKİYE!,
Yorumlar
G-JQ5G2Q8WC3
Haber Yazılımı