RAMAZAN DA DAĞITILAN İAŞE KOLİLERİ VE ÇEKLERİ KÜÇÜLDÜ

Ramazan ayı bereketiyle geldi ama ekonomik anlamda yaşanan sıkıntı, aşırı talep yüzünden iaşe paketleri ve iaşe çeklerinin miktarı küçüldü. İaşe paketlerinin içindeki ürünlerin ya adedi yada kilogramları azaltıldı.

Ramazan ayında dar gelirli insanlara sahip çıkma, işletmelerin işçilerine yönelik destek amaçlı dağıttığı iaşe paketleri ve iaşe çekleri geleneksel hale geldi. Geçmişten gelen iaşe paketlerinin dağıtımına son zamanlarda market çekleri ekledi ve ailelerin evin eksiklerine göre ürün almasına imkan sağlandı.

Ancak iaşe paketleri ve iaşe çekleri ile ilgili yaşanan bir gelişme dikkatlerden kaçmadı. İaşelere olan talebin ciddi oranda artması dikkat çekti.

Öte yandan iaşe paketleri hazırlayan market ve toptancı gıda esnafı, geçmiş yıllara göre iaşe paket ve iaşe çeklerde ciddi azalma olduğuna işaret ediyor. İşverenin çalışanına verdiği iaşe paketlerinde miktarların düştüğünü belirterek, daha önce iki üç paket konulan kuru fasulye, nohut gibi baklagillerin bir pakete, sıvı ayçiçeği yağı ise bir litre konulurken şimdi paketten bu çıkartıldı.

UN ÇIKARTILDI

Çalışanlarına özel paket hazırlatan işveren artan maliyet nedeniyle iaşeden un ve bazı ürünleri çıkarttı. Yıllar öncesi 50 kilograma kadar un verilen paketlerde önce 25 sonra 10 kilogramlık paketlere düştü. Şimdi ise paketten çıkartıldı.

İAŞE PAKETLERİ DOLMUYOR

İaşe paketleri hazırlayan toptan gıda esnafı, geçmiş yıllara göre 200-300 TL’ye hemen hemen her çeşit gıda ürününden birkaç adet iaşe paketlerini sipariş üzerine doldurduklarını belirtiyor. Ancak şimdilerde bu rakamı 50 lira gibi artırıldığını ama gıdaya gelen zamla birlikte paketin son 10 içerisinde neredeyse yarıdan fazla miktarda eridiğine dikkat çektiler. Birkaç yıl öncesine göre iaşe paketlerinin içerisine konulan ürün miktarı yarı yarıya düştü.

ÇAY LÜKS OLDU

İaşe paketlerinin vazgeçilmezi olan çay daha önceleri paket içerisinde 1 kilogram olarak en kaliteli üründen tercih ediliyordu. Şimdi ise bu 500 grama düştü ve tercih edilen ürün ise en ucuzu olarak yapılıyor.

BİR YAĞ BİR ÇAY ANCAK…

Marketlerden verilen iaşe çekleriyle alış verişe giden vatandaşlar şok oluyor. 100 TL olarak verilen iaşe çekiyle ancak bir yağ bir de çay alabiliyor.

YETİŞEMİYORUZ

Bir işveren, çalışanlarının yanı sıra Ramazan ayında dar gelirli insanlara da destek olmak için iaşe çeki dağıttığını belirtiyor. Geçmiş yıllara göre iaşe için talebin fazla olduğunu ve bu taleplere yetişmekte zorlandığını belirten işveren, kimseyi geri çevirmemeye çalıştıklarını aktardı.