BUĞDAYDA VERİM KAYBI BEKLENİYOR google.com, pub-8443671597935438, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
29 Haziran 2021 - Salı 16:24
 
BUĞDAYDA VERİM KAYBI BEKLENİYOR
Kayseri’de 2021 yılı hasat sezonu başladı. Özellikle hububat tarımının kuru tarım alanlarında yapıldığı Kayseri genelinde düşük yağışlar nedeniyle buğdayda verim kaybı bekleniyor.
GÜNDEM Haberi
BUĞDAYDA VERİM KAYBI BEKLENİYOR

Kayseri’de 2021 yılı hasat sezonu başladı. Özellikle hububat tarımının kuru tarım alanlarında yapıldığı Kayseri genelinde düşük yağışlar nedeniyle buğdayda verim kaybı bekleniyor.
İl Tarım Müdürü Mustafa Şahin,  ülkede ve Kayseri’de  kuraklığın olumsuz etkilerinin çok şiddetli bir biçimde hissedildiği bu yıl, dane kaybının önlenmesinin önemi artığını söyledi. Şahin,”  Özellikle hububat tarımının kuru tarım alanlarında yapıldığı ilimiz genelinde düşük yağışlar nedeniyle buğdayda verim kaybı beklenmektedir. Bununla birlikte hasat sırasında oluşacak dane kaybı ile birlikte kuraklığın etkileri daha da fazla hissedilecektir” dedi. 
Şahin, 2021 yılı hasat sezonu için yaptığı açıklamada şunları söyledi: 
"Milli servetimizin heba olmaması adına çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları hububat ile diğer ürünlerin, biçerdöverlerle hasat edilmeleri sırasında meydana gelen dane ve sap kayıpları ile dane hasarlarını önlemek üzere, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2021 Yılı hasat döneminde de İl ve İlçe Müdürlüğümüzce görevlendirilen 18 ekip ve 105 teknik personel tarafından hasat sırasında biçerdöver kontrolleri yapılacaktır.
Hasat sırasında oluşabilecek dane, sap ve saman kayıplarını azaltmak amacıyla biçerdöver sahipleri ve operatörleri ile birlikte çiftçilerimizin de özverili bir şekilde hareket etmeleri gerekmektedir. Çiftçilerimiz hem ülke hem de kendi ekonomileri açısından meseleye daha duyarlı yaklaşarak; operatör belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamalı, tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup, dane kaybına sebep olan operatörleri İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirerek yetkililerden yardım istemelidirler.
Hasat öncesinde ve hasat sırasında Kayseri İli Mülki Hudutları Dahilinde 2021 Yılı Biçerdöver Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesi ile İlgili Valilik Tebliği kapsamında; 2021 hasat döneminde İlimizde müsaade edilebilir dane kayıp oranı 1 olarak uygulanacak ve bu oranı geçen biçerdöver operatörleri hakkında işlem yapılacaktır. Bununla birlikte biçerdöver operatörleri, biçerdöver sahipleri ile ürün sahiplerinden ekte belirtilen hususlara uyulması istenecektir. Tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu olmasını diliyorum." 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: BUĞDAYDA, VERİM, KAYBI, BEKLENİYOR,
Yorumlar
G-JQ5G2Q8WC3
Haber Yazılımı