ERSOY: ÇİFTÇİMİZ HAYVANLARINI KESİME YOLLUYOR google.com, pub-8443671597935438, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
23 Aralık 2021 - Perşembe 14:39
 
ERSOY: ÇİFTÇİMİZ HAYVANLARINI KESİME YOLLUYOR
MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, çiftçinin, besicinin yaşadığı ekonomik sıkıntıyı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kürsüsünde dile getirerek, yem fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçinin kar edemediğini, hayvanlarını kesime gönderdiğini, et kesim fiyatların en az 55 TL olması gerektiğini söyledi.
GÜNDEM Haberi
ERSOY: ÇİFTÇİMİZ HAYVANLARINI KESİME YOLLUYOR

MHP’li Baki Ersoy, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerine partisi adına söz alarak, önemli açıklamalarda bulundu. Ersoy, şunları söyledi;

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle, muhterem heyetinizi ve ekranları başında bizleri takip eden aziz Türk milletinin tüm fertlerini saygılarımla selamlıyorum.

    Milliyetçi Hareket Partisi olarak bugün -Cumhur İttifakı millet aklı- "Millî Diriliş Kutlu Yükseliş" başlıklı seçim beyannamemizde yer alan asgari ücretten vergi alınmaması, ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinin vergi dışı bırakılması sözümüzü gerçekleştirmenin gururunu yaşamaktayız. Milliyetçi Hareket Partisi olarak emeğin ve emekçi kardeşlerimizin her zaman yanındayız. Asgari ücretle geçinen yaklaşık 8 milyon kardeşimiz enflasyona ezdirilmemiş, asgari ücret hem gelir vergisi hem de damga vergisinden istisna edilmiştir. Ayrıca, bütün ücretli kardeşlerimizin asgari ücret kadar geliri hem gelir vergisi hem de damga vergisinden istisna edilmiştir.

    Sert bir kuşatma altında olan Türkiye ekonomisini çökertmek için stokçular, karaborsacılar, fırsatçılar, ekonomik byLockçular, iç ve dış ihanetin azılı failleri devreye girmişler, millete ve devlete saldırı üstüne planlayarak hareket geçmişlerdir. Oyun büyük, oyun vahşi oyun düşmancadır. Küresel para simsarları kur silahlarıyla, dış ticaret tehditleriyle, faiz operasyonlarıyla, kasıtlı not indirimleriyle Türkiye'yi defalarca hedef almıştır ve almaya devam etmektedir ancak Cumhur İttifakı millet aklı, yerli taşeronlar tarafından organize ve senkronize bir şekilde yürütülen bu büyük, vahşi ve düşmanca oyunları bir bir bozmaktadır. Son olarak döviz kurunda yaşanan gelişmeler Cumhur İttifakı millet aklının dirayetli duruşunun bir sonucudur. Buradan bir kez daha söylüyoruz: Vatandaşlarımızın ekmeğine, sofrasına, cüzdanındaki paraya kimler doğrudan veya dolaylı musallat olmuşlarsa analarından doğduğuna pişman edeceğiz, diriliş ruhuyla kutlu yükselişimize durmadan devam edeceğiz. Tıpkı, asgari ücretten vergi alınmaması, ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinin vergi dışı bırakılması sözümüz gibi; polislerimize, öğretmenlerimize, hemşirelerimize, imamlarımıza, uzman jandarmalarımıza, uzman çavuşlarımıza 3600 ek göstergenin verilmesi sözümüzün de arkasında duracağız.

    Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün görüşülmekte olan kanun teklifinin konuşmama konu ikinci bölümünde; sigorta şirketlerinin e-imzalı kefalet senedi çıkarmasına imkân tanınmaktadır, ücretsiz toplu taşıma yapanlara belediyelerden gelir desteği kanuni zemine getirilmektedir. Ücretsiz toplu taşıma yapanlara belediyelerden gelir desteği verilmesine imkân sağlanacaktır, salgın sürecinde kesintisiz hizmet veren kamu üniversitesi hastanelerine kaynak sağlanacaktır. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

    Yaklaşık iki yıldır hayatımızda olan Covid-19 salgınıyla, dünyanın her anlamda seyri değişmiş; bazı sektörlerin sonuna gelinirken, bazı sektörler de temel ihtiyaç olarak ülkelerin gündeminde yerini almıştır.

    Salgın şartlarında sonra, bizlere önemini hatırlatan başlıca sektörlerden biri de tarım sektörü olmuştur. Tarım, çağımızın en kritik ve en stratejik sektörüdür. İçinde bulunduğumuz yıllarda, dünya kaynakları giderek kıtlaşmakta, çevre hızla bozulmakta ve bu bozulma da tarımı olumsuz etkilemektedir. Bu nedenlerle, önümüzdeki yüz yılın en temel sorunu, dünya nüfusunun temel ihtiyacı olan beslenmenin karşılanamaması riski olacaktır. Bu gelişmeler, tarım sektörünün tüm ülkeler açısından önemini artırmaktadır. Bizler, verimli topraklarımız, zengin bitki örtüsü ve mevsim çeşitliliğimiz sayesinde yıllardır tarım ülkesi olarak bilinmiş Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve darbeler gibi en zorlu zamanlarda dahi üretimi terk etmemiz fertleriyiz. Şartlar ne olursa olsun, topraktan kopmamak, üretmek boynumuzun borcudur. İşte, bu ruhla dişini tırnağına takıp çalışan çiftçilerimiz salgın şartları, doğal afetler, kuraklık, don ve döviz kurlarına bağlı olarak yükselen girdi maliyetlerine rağmen üretime devam etmeye çalışmaktadırlar.

    Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; içinde yaşadığımız salgın ortamında dışa bağımlı hâle gelen ekonomiler tarım politikalarını yeniden gözden geçirmeleri gereğiyle yüzleşmişlerdir. Biz de ülke olarak tarım politikalarımızı yeniden gözden geçirmeli, tarımı ülke ekonomisinde ön planda tutarak özellikle de gençlere iş imkânı noktasında değerlendirmeliyiz. Bu amaçla seçim bölgem olan Kayseri'deki çiftçilerimizin belli başlı sorunlarından bahsetmek istiyorum. Kayseri'mizde ziraat odalarımıza kayıtlı olan toplamda 54 bir çiftçimiz bulunmaktadır. Hayvancılıkla uğraşan ve ziraat odasına kaydı olmayan toplam çiftçi sayısının yaklaşık 70 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı toplamda 31 bin çiftçi bulunmaktadır, bunlar resmî rakamlardır. Bu konuda da bir talebimizin altını çizmek istiyorum. 2021 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 31 Haziran 2021 tarihinde sona ermiş, Covid-19 salgını sebebiyle birçok çiftçimiz sisteme kaydını yaptıramamıştır. ÇKS'ye kayıt yaptıramayan çiftçilerimiz birçok destekten yararlanamayacak, mağdur duruma düşeceklerdir. Bu nedenle, sistemin, başvuru için yeniden aktif hâle getirilmesi ülkemizin dört bir yanından çok sayıda çiftçimizin yüzünü güldürecektir. Girdi maliyetlerindeki fiyat artışları tüm çiftçilerimiz için önemli bir sorundur. Üreticilerimizi tarımda tutabilmek adına sağlanan desteklerin günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesi faydalı olacaktır. Elektrik faturalarının aylık olarak ödenmesi düzenli bir geliri olmayan çiftçilerimizi zorlamaktadır. Çiftçilerin, faturalarını altı ayda bir ya da hasat dönemlerinde ödemelerine imkân verecek bir düzenleme yapılması çiftçilerimizin yüzünü güldürecektir. Ayrıca, çiftçilerimizin kullandığı elektrik fiyatlarının desteklenmesi ve düşürülmesi çiftçilerimize çok büyük katkı sağlayacaktır. Özellikle de gübre fiyatlarında döviz kurunu bahane ederek afaki zam uygulamasına giden tedarikçilere karşı denetimler artırılmalı, çiftçilerimize gübre desteği mutlaka sağlanmalıdır. İlimiz hayvancılık işletmelerinin kaba yem ihtiyaçlarını karşılamak üzere Bakanlık destekli yem bitkileri ve tohum dağıtımından daha fazla üreticinin istifade edebilmesi adına Kayserimiz özelinde belirlenen bütçe miktarının artırılması besicilerimizin menfaatine olacaktır. Zira yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı kâr edemeyen çiftçiler, hayvanlarını son olarak kesime yollamaktadır, yem fiyatları makul seviyelere mutlaka indirilmelidir. Et kesim fiyatlarınınsa en az 55 TL olması talep edilmektedir. Üreticilerin, sulama birliklerine olan borçlarının faizsiz yapılandırılmasına imkân sağlanmalıdır. Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi yerine, faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılması sağlanmalıdır.

    Kayseri'miz genelinde sulama tesislerinin çoğunluğu açık sistemdir. Bunlarda su kayıpları fazla olduğu için maliyetler artmakta ve tam randıman alınamamaktadır. Özellikle, Kocasinan ilçesi Sarımsaklı sulama sahasında 100 bin dekara yakın alan toprak kanallarıyla sulanmaktadır. Göletlerin ve barajların sulama kanalları kapalı sisteme dönüştürülerek çiftçilerimizin hizmetine sunulması faydalı olacaktır.

    Son olarak, Yeşilhisar ve İncesu ilçelerinde bulunan sulama problemlerinin giderilmesi ve Develi II. Merhale Projesi Sol Sahil Sulamaları'nın tamamlanabilmesi için ilgili Bakanlık tarafından Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına ödenek teklifi sunulmuş olup kurumdan olur beklenmektedir. Projenin tamamlanması durumunda 177 bin 800 dekar arazinin sulanması sağlanacaktır. Bu konuda da ödeme beklediğimizin altını bir kez daha çizmek istiyorum.

    Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken yüz yedi yıl önce bugün, Sarıkamış'ta cennet vatanımız uğruna donarak şehit düşen aziz ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: ERSOY:, ÇİFTÇİMİZ, HAYVANLARINI, KESİME, YOLLUYOR,
Yorumlar
G-JQ5G2Q8WC3
Haber Yazılımı