ÜZÜMÜN PEKMEZE DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU google.com, pub-8443671597935438, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
22 Eylül 2021 - Çarşamba 18:13
 
ÜZÜMÜN PEKMEZE DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU
İncesu İlçesi'nde üzüm hasadı ile birlikte geleneksel usüllerle gerçekleştirilen pekmez, pestil, cevizli sucuk yapımı da başladı.
GÜNDEM Haberi
ÜZÜMÜN PEKMEZE DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU

İncesu İlçesi'nde üzüm hasadı ile birlikte geleneksel usüllerle gerçekleştirilen pekmez, pestil, cevizli sucuk yapımı da  başladı. 
İncesu'da başta  coğrafi işaretli kara evrek üzümü olmak üzere  parmak, gül üzümü, buludu, şireder, çavuş, karaser karası, ildeş gibi 30 çeşit üzüm yetiştiriliyor. İlçede  42 bin 500 da bağ alanıyla Kayseri'de bağcılıkta önemli bir yere sahip.  16 ile 20 bin ton arasında üzümün üretildiği İncesu'da sofralık ve şıralık olarak değerlendirilerek tüketim yapılıyor. Mevsimin gelmesiyle ilçede ki hemen hemen her hanenin bağ bozumu, bir şenlik havasına dönüşüyor.

Pekmezin serüvenini, İncesu Karakoyunlu mahallesi Aksu Bağları mevkiinde ki bağ evinde üretici Ahmet Ayaz ve ailesi tarafından uygulamalı olarak gösterildi.Ayaz,"Pekmezi birçok aşamadan geçiriyoruz. İlk önce üzümlerimizi toplayıp evlerimizin önüne getirip suyunu sıkıyoruz sonra da büyük kazanlara bırakıyoruz. Saatlerce ateşin üzerinde bırakıyoruz. Zahmetli bir çalışmanın ardından pekmez kıvamına geliyor. Pekmezimiz tamamen organiktir, hiçbir katkı maddesi yoktur bütün hastalıklara devadır" dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ÜZÜMÜN, PEKMEZE, DÖNÜŞÜM, YOLCULUĞU,
Yorumlar
G-JQ5G2Q8WC3
Haber Yazılımı