KTO’DA YILIN AHİSİ ÖZHAMURKAR’A KAFTANI TÖRENLE GİYDİRİLDİ google.com, pub-8443671597935438, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
09 Eylül 2021 - Perşembe 15:48
 
KTO’DA YILIN AHİSİ ÖZHAMURKAR’A KAFTANI TÖRENLE GİYDİRİLDİ
Kayseri Ticaret Odası (KTO) tarafından ‘Yılın Ahisi’ seçilen kentin tanınmış hayırsever işadamlarından Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mustafa Nevzat Özhamurkar’a, düzenlenen törenle ‘Ahilik Kaftanı’ Başkan Ömer Gülsoy ile Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan tarafından giydirildi. Yılın Ahisi seçilen Özhamurkar, “30 yıl önce Ahi olan Mehmet Baldöktü’ye imrenerek bakmıştım. Şimdi başıma geldi. Ahiliğin mesleği falan olmaz Ahilik gönül adamlığı demektir.” diye konuştu.
GÜNDEM Haberi
KTO’DA YILIN AHİSİ ÖZHAMURKAR’A KAFTANI TÖRENLE GİYDİRİLDİ

 34. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında Kayseri Ticaret Odası M. RifatHisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda tören düzenlendi. Mehteran Takımının gösterileriyle başlayan törene Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Muammer Kılıç, Kayseri Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Alan, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Recep Bağlamış, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Nuh Naci Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney, İl Müdürleri, Özhamurkar ailesi ve çok sayıda davetli katıldı.  

GÜLSOY : AHİLİĞE TÜM TOPLUMUN İHTİYACI VAR

Programın açılış konuşmasını yapan Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Ahilik Teşkilatının temellerinin Kayseri’de atıldığını belirterek, “  Ahiliğe bu günlerde o kadar çok ihtiyacımız var ki. Sadece esnaf kesiminin değil, tüm toplumun ihtiyacı var. Ahiliği bizim yaşatmamız gerekiyor. Tüm bireylerin de ahilik kültürünü yaşaması gerekir. Güzel ahlakı, iyiliği, sevgiyi, başkalarının hakkına saygıyı, adil ve eşit olmayı öğütleyen Ahilik Kültürü; geçmişten günümüze uzanan, gelecekte de yaşatılması gereken önemli bir yaşam felsefesidir. Ahi, helal haram ölçüsünü şiar edinmiş, ustasının, ortağının, çırağının, yamağının hakkını gözeten, devletine vergisini, milletine zekâtını eksiksiz veren kişidir. Ahi, dedikodu yapmayan, fitneden uzak duran, ne komşusunu, ne aynı sektördeki meslektaşını ne de herhangi birinin açığını, eksiğini aramayan kişidir.” dedi.

“KAYSERİ AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ EN İYİ YAŞAYAN VE YAŞATAN ŞEHİR”

Kayseri’nin ahilik kültürünü en iyi yaşayan ve yaşatan bir şehir olduğunun altını çizen Başkan Gülsoy, “Müşteri velinimetimizdir olgusunu en iyi uygulayan bir esnaf ve ticaret kesimimiz var. Paylaşımcı ve hayırsever kimliğimizde Ahilik kültüründen gelmektedir. Ahilerimizin tembihlediği gibi her zaman “biz” demekteyiz. Sadece kendi menfaatlerimizi gözeterek ticaret yapmak, yetiştiğimiz kültüre büyük haksızlıktır. Bu nedenle biz büyüklerimizden ne gördüysek ticarette bunu uyguladık. Atalarımız bize, ticaretin sadece almak satmaktan ibaret olmadığını, bunun yanında sevgi, saygı, vefakârlığın da ticaretle iç içe olduğunu, eğer bunlar varsa esas kazancın o zaman sağlandığını söylediler. Biz de daima kazanan olmak adına, bizi biz yapan değerleri yitirmemek için çabalıyoruz. Alın teri olmadan helal kazancın olmayacağına inanan insanımız helal olmayanı hiçbir zaman tercih etmemiştir. Bizler; alın teri ile çalışmayı; emeğin, beraberinde bereketi getireceğine olan inancı, alırken de satarken de adil olmayı ahilik kültürü ile yetişen atalarımızdan öğrendik. Şimdi de öğrendiğimizi yaşamak, yaşadığımızı yaşatmak ve değer yargılarımızı geleceğe aktarmak konusunda bizlere önemli görevler düşüyor.” İfadelerini kullandı. 

Başkan Gülsoy, 2021 Ahi Evran Yılında kurumların Yılın Ahilerini kendilerini seçtiğini ifade ederek şunları söyledi:

“ Kayseri Ticaret Odası olarak 1983 – 1992 yılları arasında Odamız Yönetim Kurulu Başkanlığı, TOBB Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Vekilliği yapmış şu anki Odamızın mevcut hizmet binasının yapılmasında büyük emekleri olan, daha sayamadığım birçok kurumda Başkanlık ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuş, son olarak ta Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mütevveli Heyet Başkanlığı görevini yürüten kıymetli büyüğümüz ve aynı zamanda Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz Sayın Mustafa Nevzat Özhamurkar’ı seçtik. Kıymetli Büyüğüm Mustafa Nevzat Özhamurkar’ın bendeki yeri de çok farklı. Yapacağım işlerde akıl danıştığım, sohbetinden keyif aldığım çok değerli bir isim.  Bunu zaman zaman yaptığım toplantılarda da örnekler vererek dile getiriyorum. Rabbim kendine sağlıklı uzun ömürler versin. “ 

ALAN : KAYSERİ AHİLİK HALA YAŞIYOR

Törende konuşan Kayseri Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Alan’da “Şehirlerde köşe taşı insanlar vardır. Bunlardan birisi değerli büyüğüm Mustafa Nevzat Özhamurkar’dır. Mustafa abi ayrı bir değer, anlatamayız. Kayseri Ticaret Odası’nı tebrik ediyorum. Yerinde tespit yapmış. Kayseri’de Ahilik hala yaşıyor” diye konuştu.

ÇALIŞ : AHİLİĞE EN ÇOK YAKIŞAN KAYSERİLİLERDİR

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış’ta “Kayseri ticaretin merkezi. Kayserililer olarak Ahilik kültürünü çok güzel yaşatıyoruz. Erciyes Üniversitesi olarak Ahilik Yılı ile ilgili 11 ayrı program düzenledik. Ahilik güzel ahlaktır. Ahilik güzel insan, iyi insan olmaktır. Bunu yaşatmamız gerekiyor. Buna en çok yakışan da Kayserililerdir. Yılın Ahisi seçilen Mustafa Nevzat Özhamurkar’ı tebrik ediyorum. Bana da sorsanız Kayseri’de 3 isimden biri olarak söylerdim. Yakışan birisi oldu. Kayseri Ticaret Odası’na teşekkür ediyorum. “ dedi. 

ÖZHAMURKAR : AHİLİĞİN MESLEĞİ OLMAZ, AHİLİK GÖNÜL ADAMLIĞI DEMEKTİR

Törende Yılın Ahisi Mustafa Nevzat Özhamurkar’ın geçmişten günümüze eşi, çocukları ve torunlarıyla özel günlere ait fotoğraflardan oluşan slayt gösterisi davetlilere izlettirildi. Törende konuşan Yılın Ahisi Özhamurkar ise, “30 yıl önce Mehmet Baldöktü Ahi seçildiğinde imrenerek bakmıştım. 30 yıl sonra başıma geldi. Beni “Yılın Ahisi” seçen komiteye ve Kayseri Ticaret Odası’na şükranları sunuyorum. Çocukluğumuzdan bu yana Ahilik denildiğinde aklına gelen eline, diline, beline sahip ol sözüdür. Bu felsefe ile yaşamak gerekir. Ahiliğin temelinde usta çırak ilişkisi var. Ben bundan yana çok şanslı bir adamım.  Çünkü Birinci ustam babamdır. 17 yıl büyüklerimin yanında çıraklık yaptım. Ahiliğin mesleği falan olmaz Ahilik gönül adamlığı demektir. " ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi ekibi tarafından ‘Şed Kuşatma Töreni’ni canlandırıldı.

 ’Yılın Ahisi’ Mustafa Nevzat Özhamurkar’a kaftanı KTO Başkanı Ömer Gülsoy ve Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan tarafından giydirildi. Kaftanını giyen Özhamurkar’a günün anısına plaket takdim edildi. Tören toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: KTO’DA, YILIN, AHİSİ, ÖZHAMURKAR’A, KAFTANI, TÖRENLE, GİYDİRİLDİ,
Yorumlar
G-JQ5G2Q8WC3
Haber Yazılımı