GÜNEŞ: BİZ ÜRETMEZSEK TÜRKİYE AÇ KALIR google.com, pub-8443671597935438, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
04 Kasım 2021 - Perşembe 19:29
 
GÜNEŞ: BİZ ÜRETMEZSEK TÜRKİYE AÇ KALIR
Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, tarımdaki girdi maliyetlerinden dertli. Güneş, "Biz üretmek isek Türkiye aç kalır. İnsanlar aç kalır. Sadece gübre satan kazanırsa, mazot satan kazanırsa, çiftçi kazanamazsa, besici kazanamazsa biz mutlu olmayız" dedi.
GÜNDEM Haberi
GÜNEŞ: BİZ ÜRETMEZSEK TÜRKİYE AÇ KALIR

Çiftçiliğin zor meslek olduğunu belirten Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, artan gübre maliyetlerine tepki gösteri. Güneş,"Çiftçilik en zor meslek. Çiftçinin kazandığı para ananısın aks sütü helal. Geçen yıl aldığımız tap gübresinin tonu 2 bin 200 lira idi şimdi ise tonu 9 bin lira. Geçen yıl 2 binliraya aldığımız üre gübresinin tonu şimdi 8 bin 500 lira. Biz üretmek için can atıyoruz ama girdi maliyetleri fazla olduğgu müddetçe üretmede sıkıntı yaşayacağımızı her platformda söylüyoruz" dedi.
Güneş şunları söyledi:
"Biz üretmek isek Türkiye aç kalır. İnsanlar aç kalır. Pandemi döneminde insanlara sokağa çıkmayın evde kalın dediniz ama biz çıktı ürettik. İnsanları evde bırakmak kolay ama onların karnını doyurmak zor. Özellikle girdi maliyetleri düşürülsün. Çiftçilerin elinden tutulsun. Eğer çiftçi düşerse kaldırmamız zor. Bir fabrikayı kapatırız anahtarıni kitler gideriz. Ama ben traktörümü, tarlamı, ekipmanımı sattıysam tekrardan yerine koyamam. Çiftçilik zor bir meslek. Sadece gübre satan kazanırsa, mazot satan kazanırsa, çiftçi kazanamazsa, besici kazanamazsa biz mutlu olmayız. Yetkililer sesimizi duyar inşallah girdi maliyetlerimize çeki düzen verilir. Biz inadına üretmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız ne dedi. Ekilmeyecek bir karış toprak kalmasın. Biz uyduk ve ürettik. Ürettiğimiz ürünleri istediğimiz fiyatlara satabildik mi? satabildik ama girdi maliyetleri çok yüksek. Geçen yıl 75 liraya aldığımız besi yeminin torbası 170 lira. İnsanlar 46-47 liraya et kestiriyor bundan para kazanamıyor. Buna çeki düzen verilmeli ve Et Balık Kurumu'nun devreye girmesi lazım ki insanlar hayvanını kestirdiği zaman yerine yenisini koyabilsin. İnsanları doğduğuyu yerde doyurmamız lazım. Göçü önlememiz lazım. Atatürk köylü milletin efendisi demiş. Biz efendiliği kabul ediyoruz ama nereye kadar üretibiliriz onu merak ediyorum."  

Kaynak: Editör:
Etiketler: GÜNEŞ:, BİZ, ÜRETMEZSEK, TÜRKİYE, AÇ, KALIR,
Yorumlar
G-JQ5G2Q8WC3
Haber Yazılımı