ÖZHAN: KAYIR HANI YOK OLMADAN RESTORE EDİLMELİ google.com, pub-8443671597935438, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber
01 Kasım 2021 - Pazartesi 13:46
 
ÖZHAN: KAYIR HANI YOK OLMADAN RESTORE EDİLMELİ
İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erhan Özhan. Atatürk’ün Harf İnkılabı’nı Kayseri’de anlattığı ve tarihi 1200’lü yıllara dayanan Selçuklu eseri Kayır Hanı’nın restore edilerek, kültürel anlamda hak ettiği değere kavuşturulması gerektiğini söyledi.
GÜNDEM Haberi
ÖZHAN: KAYIR HANI YOK OLMADAN RESTORE EDİLMELİ

İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erhan Özhan. Atatürk’ün Harf İnkılabı’nı Kayseri’de anlattığı ve tarihi 1200’lü yıllara dayanan Selçuklu eseri Kayır Hanı’nın restore edilerek,  kültürel anlamda hak ettiği değere kavuşturulması gerektiğini söyledi.
“Kayır Hanı gözümüzün önünde yok oluyor” diyen meclis üyesi Özhan, sosyal medyadan şu ifadeleri paylaştı:
“Harf İnkılabının 93. Yıldönümü vesilesiyle, Kayseri ‘de bu inkılabın en önemli mihenk taşlarından olan “Kayır Hanı” ziyaret ettim. Tarihi 1200’lü yıllara dayanan eser, harf inkılabının kabulü olan 1 Kasım 1928 tarihinden 40 gün önce Atatürk tarafından ziyaret edildi. Atatürk burada Gesi, Mancusun, Efkere, Vekse ve Isbıdın köylerinin halkıyla bir araya gelip, öğrencilere yeni harflerle ilgili sorular sordu ve aldığı cevaplarla büyük memnuniyetle ayrıldı. Selçuklunun ve Cumhuriyetin maddi manevi izlerini taşıyan, UNESCO tarafından dünya mirası listesinde yer alan Koramaz Vadisinin hemen girişinde yer alan tarihi yapı; Kayseri Sivas karayolu üzerinde gözle görülür önemli bir noktada yer alıyor. Tarihi değerine ve bulunduğu önemli konuma rağmen şu an bir “ahır” olarak kullanılmakta ve yıkık duvarları, çökmüş çatısı, etrafında çöp yığınları ile adeta izbe bir harabeyi andırmakta. Özel şahıs mülkiyetinde olan bu eser , gerekli kanuni ve maddi imkanlar şahsa sağlanarak devlet mülkü haline dönüştürülmeli ve acilen restore edilerek sosyal ve kültürel anlamda hak ettiği değere kavuşturulmalı.İlgili devlet kurumlarını, Harf İnkılabının 93. Yıl dönümü vesilesiyle ; geçmişimize ve o geçmişten İlham alacak olan geleceğimize karşı bu tarihi zorunluğu yerine getirmeye davet ediyorum.” 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: ÖZHAN:, KAYIR, HANI, YOK, OLMADAN, RESTORE, EDİLMELİ, ,
Yorumlar
G-JQ5G2Q8WC3
Haber Yazılımı